ellapella.1s.lv

ellapella.1s.lv


Ella Ruicēna
 

Nemet ārā, bet salabo 30.05.2012


re, kur pilnais raksts un bildes!

https://www.liepajniekiem.lv/aktiva-zona/jauns-un-brivs/nemet-ara-bet-salabo-64597


Otrdien, 29.maijā, labdarības veikala "Otrā elpa. Pludmale" telpās prasmīgi meistari no Liepājas un Rīgas stāstīja par dažādu sadzīvē noderīgu lietu labošanu un atklāja knifiņus, kā pavisam ātri un vienkārši labojumus veikt pašiem. Ikviens no viņiem iestājas par to, lai Latvijā mazinātos atkritumu kalni.

 

 "Šodien ir ļoti, ļoti svarīgi, lai cilvēki prastu no vecām, it kā nederīgām lietām, uztaisīt ko jaunu," radošās darbnīcas "Nemet ārā, salabo!" atklāšanā sacīja biedrības "homo ecos:" pārstāvji, kas ir reizē sociālās kampaņas "Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!" organizatori. Viņi cer, ka uzsāktais projekts www.bezatkritumiem.lv nekad nebeigsies, lai "nākamās paaudzes nedzīvotu kā bomži lielās atkritumu kaudzēs".

 

Laura Jegorova, kas pārstāv Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizāciju, skaidroja, ka projektā iesaistījušies, lai palīdzētu uzrunāt cilvēkus un vēstīt, ka ir kaut kas jādara, lai šie atkritumu kalni mazinātos un to nebūtu vispār. "Latvijā viens cilvēks gada laikā saražo 304 kilogramus atkritumu. Viena ģimene trīs cilvēku sastāvā veido gandrīz tonnu," iepazīstinot ar "Eurostat" datiem, šā brīža situācijas nopietnību iezīmē Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas pārstāve. "Mēs poligonā noglabājam 90 procentus no saražotajiem atkritumiem. Salīdzinājumam varu minēt, ka, piemēram, Austrijā tas sastāda tikai vienu procentu. Iedomājieties starpību?"

Izrādās, ka Latvijā gada laikā tiek saražotas 700 000 tonnu atkritumu, pārstrādei nonāk tikai 10 procenti. Cik daudz no tā varētu izmantot citu lietu radīšanai! Piemēram, no 27 PET pudelēm var uztaisīt sporta tērpu – jaku un arī bikses, informē biedrība "homo ecos:".

To, kā lietām piešķir otru dzīvi, radošajā darbnīcā "Nemet ārā, salabo!" stāstīja un demonstrēja pieci uzaicinātie viesi: "recycle" lietu meistare Gundega Tauriņa-Skabule, velo meistari Staņislavs Babins un Uldis Meļķis, rotu meistare Ella Ruicēna un mūziķis Andis Retējums.

Gundega no lietotiem, vairs nevajadzīgiem apģērbiem veido jaunus tērpus. Ar šūšanu viņa nodarbojas jau kopš bērnības, taču aktīvāk tieši otrreizējai apģērba pārstrādāšanai pievērsusies pirms trīs gadiem, kad piedzimusi meitiņa. Nu jau atvasītei ir diezgan plaša garderobe, jo gadā Gundega uzšujot aptuveni 50 kleitu. To, kā top "skrandu" deķītis no dažāda izmēra auduma atgriezumiem, apmeklētāji varēja ne tikai vērot, bet arī iesaistīties tā tapšanā.

Uldis rādīja, kā sagatavot savu velosipēdu jaunai braukšanas sezonai, nevedot to pie meistara un lieki netērējoties. Tāpat viņš pastāstīja, kādus kopšanas līdzekļus ritenim labāk izvēlēties. Savukārt Staņislavs radošās darbnīcas laikā uzlika ielāpu caurai riepai, demonstrēja vienu no projekta "Boltik Baik" laikā tapušajiem ērmriteņiem, kā arī iepazīstināja ar savdabīgu pudeļu korķu attaisāmo, kas veidots no velosipēda aizmugurējās daļas.

Ella un Andis ir rīdzinieki, kas pēc organizatoru uzaicinājuma labprāt atbrauca uz Liepāju, lai rādītu, kā viņi pārveido sadzīves lietas. Jauniete veido dažādas interesantas brošiņas. Piemēram, no parastām kurpju aukliņām un pudeļu korķīšiem. "Ideja radās, kad Ziemassvētkos vajadzēja apdāvināt savu ģimeni un draugus. Negribējās daudz tērēties, un mājās bija pilns ar visādām mantām," atminas Ella. Viņa uzskata, ka brošiņas viducī var ielikt jebko, tāpēc savējās papildinājusi, piemēram, ar pulksteņa zobratiņiem, elementiem no vecas datora plates. Rokdarbniece apdarina arī atstarotājus, lai tos nekautrēdamies savam mētelītim varētu piespraust arī dāmas.

Savukārt Andis, kura dzimtā puse ir Priekule, gatavo mūzikas instrumentus. No dažāda veida trubām jau izveidota neliela pūšamo instrumentu kolekcija. Kā pārliecinājāmies, grupas "Līvi" dziesma par dzelzsgriezēju gluži labi skan uz ģitāras, ka veidota no PVC caurules (rifa vietā), salauztas ģitāras apakšējās daļas un stīgām. Taču, lai arī šķiet – kas tur ko neuztaisīt! – ieguldīts liels darbs un pacietība. Un, lai no šiem īberīgajiem mūzikas instrumentiem izvilinātu skaņas, ir jāprot tos pareizi sastellēt.

"Nemet ārā, salabo!" bija tikai viens no pieciem pasākumiem, kas maija pēdējā nedēļā, sadarbībā ar vairākām nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un pašvaldībām, norisināsies visā Latvijā.

Kampaņas "Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!" ideja balstīta pasaulē labi zināmajā "zero waste" (nulles atkritumu jeb nulles izšķiešanas) konceptā, tā vīzija ir pasaule bez atkritumiem. Koncepts ietver ētisku, ekonomisku un efektīvu atkritumu apsaimniekošanas principu, praktizējot videi draudzīgu un ilgtspējīgu dzīvesveidu. Būtiski, ka "zero waste" jeb "bez atkritumiem" koncepts ietver ideju par atkritumu kā tādu samazināšanu principā. "Zero waste" vienlaicīgi ir mērķis, process un domāšanas veids.

Autors: Ligita Kupčus

Komentāri (0)  |   Skatīts: 2714x         Ieteikt draugiem       TweetMe   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ